Wednesday, February 23, 2011

Tips Untuk Memilih DSLR

Assalamualaikum....

::aieman che ngah::

Mesti ya'all semua pernah ada konflik dalam diri ya'all kan mase ya'all nak beli camera. Be it kamera kompak ke, Dslr ke.

Harini saya akan bercherita berkenaan apa yang ya'all perlu ambil kira sebelum membeli kamera.

Jadi, apa yang ya'all perlu ambil kira? @ your consider?

Pixel – Boleh dikatakan, hampir semua amatur photographer atau pelanggan yang biasa, mengatakan “lagi banyak Megapixel, gambar lagi cantik.” . Jawapan nya??

TIDAK!!!

haha..kenapa??


Pixel bukan lah penentunya… tapi ada faktor lain yang mempengaruhi gambar ya'all… Pixel ni, penting kalau korang nak print gambar besar-besar je. Itu pun, kalau ya'all print, kalau ya'all print pun la, besar mana sangat? In fact, megapixel banyak-banyak ni buat makan memory kad dan hardisk space ya'all je. Jadi Megapixel atau sebenarnya ialah Sensor Pixel ni tak la penting sangat untuk jurugambar amatur ni. Melainkan ya'all nak print besar-besar lah…

Next point. Jenis zoom. Digital zoom atau optical zoom ? Pilih lah camera yang datang dengan Optical zoom. Kenapa? Optical zoom membenarkan ya'all mengambil gambar pada jarak yang jauh dengan lebih jelas tanpa menyebabkan gambar ya'all pecah atau pixelate. Digital zoom ni sama lah macam zoom dalam kamera handphone ya'all. Bila di zoom, gambar tersebut akan jadi seolah2 pecah. Tapi memang pecah pun atau term yang betol ialah pixelate. Atau lebih tepat lagi, digital zoom ni, membesarkan pixel di dalam gambar, sama macam ya'all zoom gambar ya'all kat dalam computer. Kan die jadi tak cantik. Hehehe… haaa… camtu lah… jadi kalau boleh, carilah yang mempunyai optical zoom sekurang-kurangnya 3 X atau lebih…



Jika ya'all memang minat photography tapi rasa macam DSLR tu terlalu complicated untuk ya'all. ya'all cari lah Prosumer P&S kamera. Seperti canon G series atau S series. Yang mempunyai mode separa automatik. Seperti Av, Tv, M sebagai contoh. Ini kerana, kamera kompak yang seperti dinyatakan di atas mampu melatih ya'all menggunakan mode yang ada pada DSLR pada kos yang lebih murah. Tanpa mengabaikan kualiti gambar yang bakal terhasil.

Then, ya'all tengok pula features yang kamera tu ada, sebagai contoh, kamera kompak dari Olympus ada yang bole masuk air, siap kalau kena ketuk, takde apa-apa wooOOoo… Features yang macam tu lah maksud saya, Features yang add value dan mungkin menjadi satu kelebihan untuk ya'all. Kalau ada kamera yang kalis api pun beli lah… ye laa… mana la tau, mungkin berguna… :D

Lepas tu, ke-sedap-pegangan atau erganomik . Cukup sedap tak ya'all pegang kat tangan ya'all. Adakah semua button-button function dia senang di tekan. Adakah menu dia sangat complicated untuk korang faham.

Dan tak lupa, harga… hehehe… berbelanja lah ikut kemampuan masing-masing… jangan di ikut nafsu syaitan tu…

Dan bila di rumus kan kepada point form tips diatas, macam nil ah rupa dia….


1) Megapixel – tak semestinya perlu yang besar-besar.

2) Zoom – Seeloknya, korang beli lah yang optical zoom.

3) Mode – Pilihlah yang mempunya mode separa automatik sebaiknya.

4) Features – bergantung kepada keperluan individu

5) Ergonamik – atau kesedap-pegangan…. Ihihihihih’

6) Harga – Berbelanjalah ikut kemampuan…

























Sekian, Terima Kasih kerana membaca blog saya ni.....

aieman che ngah

2 comments:

aLL boUt LifE :p said...

suke glew ngn cmre cmnie,,,but x berpluang lg nk bli,,,huhuhuhu,,thanx cz gtaw,, =)

street styler said...

xpe..ade rzeki nanti bleh la bli..harga pn dh rendah skrg..check out kt mudah.com..canon eos 1000d new stock dlm rm1600..loni byk kdai bg skim ansuran utk plajar so grab the chance to own dslr..we love to learn..

Post a Comment